Blogg,  Böcker,  Budskap,  Healing,  Mående,  Välmående

Karin 2# Fånga din skugga

 

Det finns ett inre psyke som vi inte kan veta någonting om. ”Området ligger inbäddad i en skugga.” 

Ett annat ord för detta är något vi kan kalla för det omedvetna. I bakgrunden av vår uppmärksamhet pågår processer som vi inte är medveten om. Skuggan består av dels det personliga, dels av det kollektiva, det gemensamma. Den uppstår genom bortträngning av vissa egenskaper och är en ström av tankar, känslor och åsikter. T ex har vi i vår uppväxt haft två i vissa avseenden olika föräldrar. En intellektuellt driven och skolad, en annan oskolad och med överdriven aggressiv respekt för den bildade människan.

Det är mycket svårt att förena så motstridiga förhållningssätt. Den ena sidan blir mer eller mindre utpräglad, tar kommandot och blir vår andra natur. Det andra förhållningssättet påverkar oss också, det finns kvar men sopas under mattan. Det som trängs bort kan vara det som är det ”bästa” i hela våran personlighet om det hade fått utvecklas och accepteras. Av detta som fanns men inte fick finnas byggs skuggan upp. 

Den verkar i det undermedvetna och vi vet kanske inte ens om att vi har dessa egenskaper. Men de är lika mycket oss som någonting annat. För att den inte skall spelas ut okontrollerat eller bakom ryggen på oss blir vårt första mål att göra oss medveten om den. Först måste vi acceptera att den finns och sedan börja se vad den kan bestå av. Till det behövs andra människor. Sedan måste vi på ett kontrollerat sätt börja integrera den i vårt liv. När vi erkänner skuggan kan den börja verka för förnyelse och utveckling. Nya impulser kommer ju oftast inte från de områden i vår personlighet som vi redan är bekanta med.

Krama din skugga – att våga bemöta sina mörka sidor
 

Vad är det egentligen som gör mig så lättstött över vissa saker? Hur kan det komma sig att jag tar åt mig så otroligt lätt av den där personen? Vad är det egentligen som triggar mig att bli så sårad, arg eller irriterad? Har mina känslor något med mig själv och mitt inre att göra?

Att fly från sina mörka sidor – förnekelse och rädsla Det finns även en dokumentär med samma inslag som boken Krama din skugga skriven av Debbie Ford, en bok som hon förklarat att vi kan belysa de sidor vi allra minst vill kännas vid hos oss själva

Dokumentären  ”The shaddow effect” Du kan se hela dokumentären längre ner som är ca 1 tim lång. I dokumentären finns även kända amerikanska medium med och pratar så som James Van Praagh. I dokumentären berättar Debbie Ford om skuggan och dess arbete. 

Debbie Ford beskriver hur dessa ”skuggor”, som vi är mest rädda för i livet påverkar oss negativt så länge vi väljer att leva i förnekelse (flykt) ifrån dem. Sidor som vi bär omkring på omedvetet/medvetet och som påverkar oss negativt men tillika också kan bli en källa till styrka om vi lär oss försona oss med dem. Det är inte en slump att vi blir lättstötta och sårade i vissa situationer. Dessa känslor har en direkt koppling till våra förnekade sidor, eller ”skuggor” som Debbie Ford väljer att kalla dem.

Boken Krama din skugga är en bok som är svår att få tag på här i Sverige i Svensk utgåva. Har du tur kan du hitta den på sidor som privat personer säljer böcker. Själv har jag boken och den håller jag hårt i. Som den är värdefull i den personliga utvecklingen och hjälpt mig så som många av personer jag mött i kurs syfte. Finns bra övningar i boken som hjälper till att frigöra och förstå sina sidor inkl hjälper till att förstår andra i vår omgivning. 

Kram Karin 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *